Technical and sociability networks for a changing viticulture: the trajectory of José Alazraqui in agronomic institutions in Argentina (1910-1930)

Authors

  • Janet Cian INES-CONICET-UNER / Facultad de Ciencias de la Educación (UNER)
  • Florencia Rodríguez Vázquez INCIHUSA-CONICET / Facultad de Filosofía y Letras (UNCuyo)

DOI:

https://doi.org/10.35305/e-ishir.v14i39.1936

Keywords:

career paths, viticulture, social networks, enology

Abstract

The analysis of professional careers in historical perspective provides elements to understand the functioning of institutions, the circulation of knowledge, the disciplinary conformation and the degree of receptivity of these inputs. This article analyzes the links between teaching, disciplinary knowledge and the formation of productive networks in the first half of the 20th century based on the career of the oenologist José Alazraqui. It is hypothesized that the connections generated by this agronomist in the different areas where he developed his activities as a technician at the service of the Ministry of Agriculture of the Nation (MAN), were the technical and symbolic platform that made it possible to occupy a relevant academic space in the training of experts, first, and in the formation of agronomists, later.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Beretta Curi, Alcides (dir) (2015). Historia de la viña y el vino de Uruguay. El viñedo y su gente (1870-1930). Tomo 1. Montevideo: Universidad de la República.

Bohoslavsky, Ernesto y Soprano, German (eds.) (2010). Un Estado con rostro humano. Funcionarios e instituciones estatales en Argentina (desde 1880 a la actualidad). Buenos Aires: Prometeo-UNGS.

Buchbinder, Pablo (2018). “La Reforma y su impacto en América Latina: aportes para la actualización y revisión del problema”. Revista De La Red Intercátedras De Historia De América Latina Contemporánea, (9), pp 1–18. [Recuperado 13/3/2024 a partir de https://revistas.unc.edu.ar/index.php/RIHALC/article/view/22108 ].

Cian, Janet Priscila (2018). “Orígenes de las escuelas agropecuarias en la provincia de Entre Ríos, Argentina 1896-1910”. Mundo Agrario, 19(42). [Recuperado 13/3/2024 https://www.mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/MAe093 pp. 1-17].

Cian, Janet Priscila (2019). “Instituciones educativas para el desarrollo de la vitivinicultura litoral". Entre Ríos, Argentina (1904-1918)”. RIVAR, 6(17). [Recuperado 13/3/2024. http://revistarivar.cl/images/vol6-n17/art06_RIVAR17.pdf] pp. 90-111].

Cian, Janet Priscila (2023). “Sabores y aromas del Litoral: la producción de conocimiento para la vitivinicultura local, Entre Ríos (1912-1930)”. Revista Páginas (37), pp 1-22. [Recuperado 13/03/2024 https://revistapaginas.unr.edu.ar/index.php/RevPaginas/article/view/717].

Chartier, Roger (1992). El mundo como representación. Historia cultural: entre práctica y representación. Barcelona: Gedisa.

Chartier, Roger (2007). “¿Existe una nueva historia cultural?”. En: Sandra Gayol y Marta Madero (eds). Formas de historia cultural. Buenos Aires: Prometeo, pp. 29-43.

De Certeau, Michel (2010). La invención de lo cotidiano. Artes de hacer. México: Universidad Iberoamericana Instituto Tecnológico y de Estudios Superiores de Occidente.

Girbal-Blacha, Noemí (1992). “Tradición y modernización en la agricultura cerealera argentina, 1910-1930. Comportamiento y propuestas de los ingenieros agrónomos”. Jahrbuch für Geschichte von Staat, Wirtschaft und Gesellschaft Lateinamerikas (JbLA), (29), pp. 369-395.

Girbal-Blacha, Noemí (2007). “Carlos D Girola: ingeniero agrónomo, académico y funcionario. Sus propuestas para el agro argentino de principios del siglo XX”. En Gustavo Zarrilli (comp.). Clásicos del mundo rural. Relectura y análisis de textos. Buenos Aires: Siglo XXI, pp 81-110.

González Bollo, Hernán (2010). “Transformar la campaña argentina: los expertos de la Dirección de Economía Rural y Estadística del Ministerio de Agricultura, promotores de la cooperación rural (1907-1930)”. En: Ernesto Bohoslavsky y German Soprano (eds.). Un Estado con rostro humano. Funcionarios e instituciones estatales en Argentina (desde 1880 a la actualidad). Buenos Aires: Prometeo-UNGS, pp. 121-150.

Graciano, Osvaldo (1998). “Universidad y Economía Agroexportadora: el perfil profesional de los ingenieros agrónomos, 1910-1930”. En: Noemí Girbal-Blacha (dir y comp). Agro, Universidad y Enseñanza. Dos momentos de la Argentina rural (1910-1955). La Plata: EDULP, pp. 13 – 72.

Graciano, Osvaldo (2003). “Estado, Universidad y economía agroexportadora en Argentina: el desarrollo de las facultades de Agronomía y Veterinaria de Buenos Aires y La Plata, 1904-1930”. Theomai, (8), pp 1-19. [Recuperado 13/3/2024 de https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=12400807 ].

Graciano, Osvaldo y Martocci, Federico (2021). “Los desplazamientos entre universidad, burocracia estatal y militancia política. La trayectoria profesional de Andrés Ringuelet, entre La Plata, La Pampa y Tucumán (1906-1968)”. En: Federico Martocci y María de los Ángeles Lanzillotta (Eds.). Universidades en clave regional. Estudios de caso y escalas de análisis en la Argentina (segunda mitad del siglo XX). Rosario: Prohistoria-EdUNLPam, pp. 39-70.

Gutiérrez, Talía (2007a). “Tomás Amadeo: la construcción de un discurso sobre lo rural. En: Gustavo Zarrilli (comp.). Clásicos del mundo rural argentino. Buenos Aires: Siglo XXI.

Gutiérrez, Talía (2007 b). Educación, agro y sociedad. Políticas educativas agrarias en la región pampeana 1897-1955. Buenos Aires: Editorial Universidad Nacional de Quilmes.

Mateu, Ana Maria y Stein, Steve (2006). “Diálogos entre sordos: Los pragmáticos y los técnicos en la época inicial de la industria vitivinícola argentina”. Revista de Historia Agraria, (39) [Recuperado 13/3/2024 de https://repositori.uji.es/xmlui/handle/10234/161668 pp. 267-292].

Rodríguez Vázquez, Florencia y Barrio, Patricia (2014). “Agencias estatales, técnicos y economía vitivinícola en Mendoza (Argentina): el caso de Leopoldo Suárez (1905-1923)”. Estudios del ISHiR, (10), pp. 80-109. [Recuperado 13/3/2024 http://revista.ishir-conicet.gov.ar/ojs/index.php/revistaISHIR].

Rodríguez Vázquez, Florencia y Barrio, Patricia (2020). “Entre la expertise y la sociabilidad: los aportes de los técnicos extranjeros a una agroindustria regional (Mendoza, Argentina) (1880-1924)”. revista Quinto Sol, 24(2), pp. 1-19. [Recuperado 13/3/2024 de https://cerac.unlpam.edu.ar/index.php/quintosol/article/view/4054/5169].

Rodríguez Vázquez, Florencia y Martocci, Federico (2022). “Instituciones, agentes y proyectos para el saber agropecuario entre fines del siglo XIX y la revolución verde en Argentina”. Revista Páginas, 15(37), pp. 1-9. [Recuperado 13/3/2024 de https://doi.org/10.35305/rp.v15i37.731.

Rodríguez Vázquez, Florencia y Cian, Janet Priscila (2023). “Los desafíos de la vitivinicultura argentina: reflexiones a partir de la trayectoria del agrónomo José Alazraqui en Mendoza, Entre Ríos y Salta (1910-1923)”. Historia Agraria de América Latina, HAAL, 4(2), pp. 1-22. [Recuperado 13/3/2024 de https://haal.cl/index.php/haal/article/view/183].

Published

2024-08-30

How to Cite

Cian , J., & Rodríguez Vázquez, F. (2024). Technical and sociability networks for a changing viticulture: the trajectory of José Alazraqui in agronomic institutions in Argentina (1910-1930). Estudios Del ISHiR, 14(39). https://doi.org/10.35305/e-ishir.v14i39.1936

Issue

Section

Production of knowledge and cultural practices in Argentina in the 20th century. Scales and categories of analysis in historiography