To test, to propose and to make: technical discussions and contributions for production diversification in Mendoza (1907-1928)

Authors

  • Florencia Rodríguez Vazquez Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas Instituto de Ciencias Humanas, Sociales y Ambientales

DOI:

https://doi.org/10.35305/ac.v13i14.589

Keywords:

Technicians, Agricultural education, Fruit growing, Mendoza

Abstract

Departing from previous studies that highlight the role of the agricultural teaching in knowledge generation and in the training of human resources in Mendoza, we analyze and recover the State projects implemented in the province in order to promote and extend fruit crops.

We will explore the contribution the National School of Viticulture in this process and we will take onto account the proposals of specialists and their cooperation with State agencies that participated in agro industrial diversification.

Downloads

Download data is not yet available.

References

BARRIO DE VILLANUEVA, Patricia, “Una crisis de la vitivinicultura en el Oeste argentino (Mendoza) a principios del siglo XX”, en América Latina en la Historia Económica, México, 2006, Nº 26, pp. 129-156.

BARRIO DE VILLANUEVA, Patricia, “En busca del vino genuino. Origen y consecuencias de la Ley Nacional de Vinos de 1904”, en Mundo Agrario, La Plata, 2007, V. VIII, Nº 15. Disponible en http://mundoagrario.unlp.edu.ar/article/view/v08n15a02/1012

BARRIO DE VILLANUEVA, Patricia, Hacer vino. Empresarios vitivinícolas y Estado en Mendoza (1900-1912), Prohistoria, Rosario, 2010.

BARRIO DE VILLANUEVA, Patricia, “Regulación e intervención estatal en tiempos turbulentos. El caso de la vitivinicultura mendocina entre 1918 y 1923”, en RODRIGUEZ VÁZQUEZ, Florencia (coordinadora) Gobernar la provincia del vino. Agroproducción y política entre la regulación y la intervención (Mendoza, 1916-1970), Prohistoria, Rosario, 2014.

CAMPI, Daniel, MOYANO, Daniel y LENIS, María, “La estación experimental agrícola de Tucumán en tiempos difíciles (1909-1922)”, en Prohistoria, Rosario, 2011, V. 16, pp. 1-18. Disponible en: http://www.redalyc.org/articulo.oa?id=380135844003

DJERENEDJIAN, Julio, “EL ESTADO, PRESENTE: Aproximación a las políticas gubernamentales de desarrollo tecnológico, investigación y extensión rural en la argentina de finales del siglo XIX e inicios del XX”, en Revista de Historia Americana y Argentina [on line], Mendoza, 2014, V. XLIX, Nº 2. Disponible en http://www.scielo.org.ar/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2314-15492014000200004&lng=es&nrm=iso&tlng=es

DJENDEREDJIAN, Julio, “En busca de la excelencia. El impacto de la participación en exposiciones internacionales sobre la producción agropecuaria argentina durante la segunda mitad del siglo XIX”, en DI LISCIA, María Silvia y LLUCH, Andrea, Argentina en Exposición. Ferias y exhibiciones durante los siglos XIX y XX, Colección Universos Americanos, Consejo Superior de Investigaciones Científicas, Sevilla, 2009.

FONTANA, Esteban, Reseña histórica de la evolución de los colegios medio-superiores de Mendoza hasta la creación de la Universidad Nacional de Cuyo (1757-1939), Universidad Nacional de Cuyo, Mendoza, 1965.

GARGIULO, Julieta y BORZI, Agustín, Il vino si facosi, Polo Rossi, Mendoza, 2004.

GIRBAL-BLACHA, Noemí, “Tradición y modernización en la agricultura cerealera argentina”, en Jahrbuch für Geschichte Lateinamerikas, Köln, Alemania, 1992, Nº 29, pp. 369-395.

GRACIANO, Osvaldo, “El agro pampeano en el pensamiento universitario argentino. Las propuestas de los ingenieros agrónomos de la Universidad Nacional de La Plata, 1906-1930”, en Cuadernos del PIEA. Revista Interdisciplinaria de Estudios Agrarios, Buenos Aires, 2001, Nº 15, pp. 33-76.

GRACIANO, Osvaldo, “Los caminos de la ciencia. El desarrollo inicial de las Ciencias Agronómica y Veterinarias en Argentina, 1860-1910”, en Signos Históricos, Iztapalapa, México, 2004, Nº 12, pp. 8-36.

GUTIÉRREZ, Talía, “Políticas de orientación agrícola y pedagogía normalista. Entre Ríos. Argentina, 1900-1920”, en Perfiles Educativos, México, 2007, V. XXIX, Nº 117. Disponible en: http://redalyc.uaemex.mx/src/inicio/ArtPdfRed.jsp?iCve=13211705[Consulta: 8 de enero de 2010].

MARTOCCI, Federico, “La producción agrícola en los márgenes: prácticas, saberes e innovaciones en el Territorio Nacional de La Pampa (1883-1940)”, en Boletín del Instituto de Historia Argentina y Americana "Dr. Emilio Ravignani", Buenos Aires, 2014, Nº 41, pp. 11-48.

MATEU, Ana, “Estado y vitivinicultura. Las políticas públicas de la transición. Mendoza, 1870-1890”, en Travesía. Revista de historia económica y social, Tucumán, 1999-2000, Nº 3 y 4, pp. 177-207.

NEIBURG, Federico y BEN PLOTKIN, Mariano, Intelectuales y expertos: la constitución del conocimiento social en la Argentina, Paidos, Buenos Aires, 2004.

BEN PLOTKIN, Mariano y ZIMMERMANN, Eduardo (compiladores) Las prácticas del Estado, Edhasa, Buenos Aires, 2012.

PLOTKIN, Mariano Ben y ZIMMERMANN, Eduardo, (compiladores) Los saberes del Estado, Edhasa, Buenos Aires, 2012.

RICHARD-JORBA, Rodolfo, Poder, economía y espacio en Mendoza (1850-1900): del comercio ganadero a la agroindustria vitivinícola, Facultad de Filosofía y Letras, Mendoza, 1998.

RICHARD-JORBA, Rodolfo et al., La región vitivinícola argentina, Universidad Nacional, Bernal, de Quilmes, 2006.

RODRIGUEZ VÁZQUEZ, Florencia, Educación y vitivinicultura. Formación de recursos humanos y generación de conocimientos técnicos en Mendoza (1890-1920), Prohistoria, Rosario, 2012.

RODRÍGUEZ VÁZQUEZ, Florencia, “Opciones diversificadoras se buscan… El temprano fomento de la fruticultura en Mendoza (1900-1918)”, en RUFFINI, Marta y SALOMÓN, Alejandra (compiladores) Estado, políticas públicas y ciudadanía en el mundo rural, Imago Mundi-CEAR-CONICET, Buenos Aires, 2013, pp. 19-36.

RICHARD-JORBA, Rodolfo, “Los orígenes del fenómeno populista en Mendoza. El gobierno de José N. Lencinas, 1918-1920”, en RODRIGUEZ VÁZQUEZ, Florencia (coordinadora) Gobernar la provincia del vino. Agroproducción y política entre la regulación y la intervención (Mendoza, 1916-1970), Prohistoria, Rosario, 2014.

RODRÍGUEZ VÁZQUEZ, Florencia y BARRIO, Patricia, “Agencias estatales, técnicos y economía vitivinícola en Mendoza (Argentina): el caso de Leopoldo Suárez (1905-1923)", en Estudios del ISHIR, Rosario, 2014, V. IV, Nº 10. Disponible en: http://revista.ishir-conicet.gov.ar/ojs/index.php/revistaISHIR/article/view/349

SOPRANO, Germán y BOHOLAVSKY, Ernesto (editores) Un Estado con rostro humano: Funcionarios e instituciones estatales en Argentina (desde 1880 hasta la actualidad), Prometeo-UNGS, Buenos Aires, 2010.

VELLETTAZ, Rodolfo, “Un hito en el área de la cultura mendocina: 1915-1919. Historia de la Escuela Alberdi”, en Revista de la Junta de Estudios Históricos de Mendoza, Mendoza, 1967, N° 4.

WEINBERG, Gregorio, La ciencia y la idea de progreso en América Latina, 1860-930, Fondo de Cultura Económica, Buenos Aires, 1998.

Published

2016-07-08

How to Cite

Rodríguez Vazquez, F. (2016). To test, to propose and to make: technical discussions and contributions for production diversification in Mendoza (1907-1928). Avances Del Cesor, 13(14), 19–42. https://doi.org/10.35305/ac.v13i14.589

Similar Articles

<< < 1 2 3 4 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.